Majica s kragnicom, kratkih ili dugih rukava. Polo majica je vaš verni pratilac za one nešto manje formalne događaje, kada je previše toplo za košulju i sako, ili kada jednostavno želite da izgledate moderno i opušteno. 

Teško je utvrditi ko je bio prvi “pronalazač” polo majice. Po jednoj priči to su bila braća Bruks i da polo majica vodi poreklo iz polo sporta. Polo igrači u Indiji su postajali nezadovoljni svojim debelim dresovima sa dugim rukavima, nepraktičnim za za vlažnu indijsku klimu. To je dovelo do redizajnirane majice kratkih rukava od pamuka, koja se završavala okovratnikom i bila je mnogo prijatnija nego prethodni dresovi. Krajem 19. Veka Džon E. Bruks je prilikom povratka sa svog putovanja po Svetu gledao polo utakmicu. Gledajući meč uočio je nove dresove koje su igrači nosili i bio je impresioniran patentom od dugmadi koja drže kragnu na polo majici i tada odlučio da to donese u Ameriku. Prvu polo majicu firma Braća Bruks rade i izbacuju na tržište 1896. godine.

 

Braca Bruks polo majica

Džon Bruks sa sinovima – Valterom. Džonom E i Fredrikom.

 

Po drugoj priči polo majica, kakvu je sada nosimo, nastala je početkom 20. Veka kada je čuveni teniser Rene Lakost (Jean René Lacoste), osvajač sedam Grand slem titula, nezadovoljan teniskim dresovima tog doba, rešio da uzme stvar u svoje ruke. On je dotadašnju opremu koja se sastojala od bluze dugih pletenih rukava, kravate I flanelnih pantalona menja majicom i pantalonama koje sam dizajnira. Na US Openu 1926. On debituje u svojoj majici koja je bila daleko praktičnija, od prozračnog mateijala, kratkih rukava I sa kragnom koja štiti vrat od sunčanih opekotina. Kragna je bila pričvršćena dugmićima, tako da vazduh ne smetano prolazi. Na majicu je kasnije dodat legendarni amblem krokodila po kome je I sam Rene dobio nadimak – Krokodil! Po odlasku u tenisku penziju Rene se udružuje sa prijateljima iz tekstilne industrije i pokreće jedan od najstarijih i najopznatijih brendova o oblasti polo majica –Lacost.

 

Rene Lakost polo majica

Rene Lakost (desno) nakon teniskog meča tokom dvadesetih godina 20. veka

 

Evo vodiča za odabir savršene polo majice: 

  • Rukavi bi trebalo da se završavaju na sredini bicepsa
  • Donji porub polo majice ne bi trebalo da pada niže od sredine šlica na vašim pantalonama
  • Ukoliko vam vrat deluje previše mršavo, majica je preširoka, ali ukoliko vas steže ili ometa, preuska je. Treba ciljati negde u sredinu.
  • Kragnu povezuje minimlno dva, a najviše pet dugmića
  • Najčešće korišćen material za izradu polo majice je pike, ali u novije vreme se často mogu sresti majice i od drugih materijala od pamuka do sintetičkih vlakana, likre itd.

Logoi na majici bi trebalo da budu svedeni na minimum, a kroj odgovarajući, kako bi se postigao željeni efekat. Za sportke klubove I promotivne aktivnosti majice mogu imati i više aplikacija na raznim pozicijama: napred, leđa, rukavi, kragna itd.

 

POGLEDAJTE POLO MAJICE U NAŠOJ PONUDI