Duks ili dukserica – je komad garderobe, nalik majici dugih rukava i džemperu. Duks spada u sportsku garderobu i obično se nosi u ležernijim situacijama. Postoje razne varijacije: sa okruglim izrezom, „V“ izrezom, kratkim zipom, dugim zipom (kao jakna ili gornji deo trenerice), sa ili bez kapuljače itd. Duks je često korićen odevni artikal u jesen i proleće, kada temperatura vazduha ne prelazi 15 stepeni.

Duks sa kapuljačnom danas se po celom svetu viđa na svakom koraku i istovremeno je i praktičan, ali je i simbol kontrakulture. Prve ovakve dukseve pravio je Champion tridesetih godina prošlog veka i bili su namenjeni radnicima koji su posao obavljali po hladnijem vremenu. Ali od onda, duks prerasta u pravi znak raspoznavanja uličnog stila koji koriste svi redom, od surfera do skejtera.

Kapuljaču na duksu često koriste sportisti koji se bave borilačkim sportovima prilikom skidanja kilaže, zatim biciklisti i atletičari prilikom treninga u prirodi, dok je u nekim drugim sportovima kapuljača samo modni detalj.

 

SONS U SVOJOJ PONUDI IMA I DUKSEVE