Aplikacije: štampa, vez, amblemi (tkani, vezeni, štampani), flok.

Aplikacije na odevnim predmetima služe za ulepšavanje, personalizaciju, brendiranje, reklamiranje, označavanje pripadnosti nekoj grupi, zatim političke i reklamne slogane i drugo.

Apliciranje nekog znaka, grba, slike, modnog detalja ili reklamne poruke može da se radi i kombinuje na mnogo načina. Najčešće se aplicira direknom štampom ali postoje i drugi načine, od kojih ćemo mi ovde navesti samo neke:


Štampa – tehnike:

Direktna – sito štampa, oblik štampe za koji smo gotovo svi čuli je prvenstveno namenjen štampanju na tekstilu, mada sito štampa ima primenu i na drugim materijalima. Sito štampom se može štampati u više boja na različitim materijalima i oblicima. Poznato je da se sito štampa, pored tekstila, koristi i za dekoraciju predmeta od metala, stakla, plastike, keramike, a u sferi marketinga se sito štampa koristi za štampanje reklamnog materijala (olovke, upaljači, USB flash, rokovnici i drugo), odnosno na već gotovim proizvodima čija namena je različita (čaše, kišobrani, torbe, kese itd.). Priprema za štampu je važan deo sito štampe i taj deo se u 21. veku isključivo radi na kompjuteru i najčešće u vektorskom obliku (Corel draw, Adobe Illustrator i sl.), pretvoren u krive (convert to curves), sa obavezno zatvorenim konturama svakog objekta na slici koja se štampa. Sve fontove u pripremi obavezno treba pretvoriti u krive! Kompjuterska priprema za štampu se takođe može raditi i u drugim programima (InDesign, Photoshop, Quark itd.) koji služe pripremu za štampu ili za obradu slika, ali je za sito štampu vrlo važno da priprema ima tačnu dimenziju i odličnu rezoluciju.

Power Point, Word, Excel, Word Pad nisu programi koje treba koristiti za pripremu za štampu.

Karusel za automatsku sito štampu

Karusel za automatsku sito štampu

Kompjuterska priprema zatim odlazi u štampariju gde se spremaju dalji koraci koji su neophodni za štampu. Prvi korak u štampariji je priprema sita (jednog ili više sita, zavisi od broja boja koje se štampaju)  koji se sastoji od specijalnog rama koji se najčešće izrađuje od drveta ili aluminijuma, a njegove dimenzije se prilagođavaju materijalu koji je potrebno štampati. Potom se na pripremljen ram zateže tkanina koja je mahom izrađena od svile ili poliestera, pa se zatim sito premazuje specijalnom emulzijom. Kada se naneta emulzija osuši, ona zatvara pore na situ. Zatim se pristupa pripremi motiva koji će biti štampan i to na specijalnom filmu ili paus papiru, koji se prisloni na pripremljeno sito, te se tako izlaže sušenju, a najčešće se proces sušenja sprovodi UV zracima. Kada se potpuno osuši, sito se ispira od nanete emulzije, nakon čega ostaju otvorene rupice na njemu na onim mestima na koje svetlo nije doprlo, što je zapravo otisak za štampanje. Sito se zatim postavlja na mašinu za sito štampanje (karusel) i počinje sam proces nanošenja jedne ili više boja, rakel nožem. Sito štampanje može da se radi ručno ili automatski. Ako se štampa samo jednom bojom, artikal ide posle štampe kroz sušaru, a ako se nanosi više boja, posle svake boje se prethodna kratko suši specijalnim fenom ili flešom pa se nakon toga nanosi sledeća boja. Po završetku sito štampe svaki artikal prolazi kroz tunel za sušenje gde se boja dobro osuši i stabilizuje pre pakovanja i isporuke. U sito štampi ne postoje sitnice, svi koraci su podjednako važni za dobijanje konačnog proizvoda. Koliko god vam neki deo rada izgledao bezazleno i moguć za korekciju, nemojte se zavaravati – i najbizarnija grešcica ili previd dovodi do oštećenja ili uništenja artikla, pa time i materijalne štete. 

Sito štampu nije moguće kvalitetno uraditi preko šavova ili neravnih površina!

 

 

Sito-stampa-na-pamucnoj-majici-Jelen-pivo

Sito štampa na pamučnoj majici Jelen pivo

 

Sito štampa na pamučnoj majici

Sito štampa na pamučnoj majici

Transfer štampa, sublimaciona ili termalna štampa– transfer štampa je ona u kojoj boja, pod dejstvom toplote i pritiska prelazi iz čvrstog u gasovito stanje i prijanja na površinu artikla koji štampate. Hemijski proces u kojem se pripremljena slika sa transfer papira vezuje za polimere na površini materijala i prenosi sliku. Najčešći predmeti na kojima se radi transfer štampa su majice, šolje, čaše, mouse padovi, dresovi, reklamne krpice za optiku itd. U principu svi proizvodi koji imaju sublimacijski premaz ili su napravljeni od poliestera (dresovi, trenerke, krpice za optiku, podloga za miš…). Neophodna oprema za transfer štampu: štampač, kertridži ili sistem za kontunuirano napajanje bojom, sublimaciona boja, transfer papir i termo presa.

Digitalna štampa na T-shirt majicama

Digitalna štampa na T-shirt majicama

Digitalna štampa, danas postoje tehnike štampanja kojima se mogu štampati neverovatno realne fotografije. Jedna od tih tehinka je direktna digitalna štampa kao zadnja reč tehnike u toj oblasti.

Ova tehnika se pojavila tek krajem 20. veka sa pojavom savremenih računara.

Direktna digitalna stampa je proces gde se željeni motiv štampa direktno na tekstilu preko računara i specijalnog štampača. Ova vrsta štampe omogućava postizanje neverovatnih efekata na tkanini, izuzetnu preciznost, perfektan otisak i postojanost boja. Otisak je postojan na temperaturu, svetlost i pranje. Boje su ekološke, na vodenoj bazi te se ovim dostignucem ostvaruje i funkcija zaštite okoliša.

Direktna digitalna štampa ne poznaje ograničenja u dizajniranju. Dizajner ima neograničenu slobodu u kreiranju, a uzorak se može odmah uraditi bez vecih troškova pripremanja. Kod ove štampe nema ograničenja ni što se tice tiraža. Pogodna je za velike tiraže, naročito za varijabilnu štampu tj. za štampenje više razlicitih motiva u datom tiražu bez nekog većeg uticaja na cenu. Takođe je pogodna za srednje i male tiraže.

Jedna od prednosti ove vrste štampe je mogućnost štampanja originalnih motiva po želji, unikata tj. mogućnost štampanja jednog ili više različitih otisaka po povoljnoj ceni u odnosu na druge tehnike štampe.

Štampane aplikacije levo i vezene aplikacije desno

Štampane aplikacije levo i vezene aplikacije desno

Mane digitalne štampe na tekstilu

  • Veličina štampe uslovljena je samim predmetom na koji se primenjuje
  • Štampa na crnoj i tamnoj tkanini (majici npr.) zahteva najpre tretiranje prajmerom što dovodi do veće cene proizvodnje u odnosu na beli i materijal svetlijih boja

 

Štampani amblemi s okvirom

Štampani amblemi s okvirom

 


VEZ na tekstilu – vez je jedna od najstarijih tehnika za ukrašavanje tekstilnih proizvoda. Nekada se ukrašavanje radilo ručno, a u novije vreme su mašine preuzele vodeću ulogu, zbog brzine, preciznosti i boljeg kvaliteta.

 

Vezeni grbovi i amblemi

Vezeni grbovi i amblemi

Kvalitetan vez traje koliko i sam tekstilni proizvod, znatno je skuplji od štampe i pogodan je za brendiranje tekstilnih predmeta na kojima nije moguće uraditi štampu, zbog nepravilnih oblika, kao što su kačketi ili artikli gde idejno rešenje treba aplicirati preko šavova. Mašinski vez se radi na savremenim mašinama sa jednom ili više glava, a pre postupka veza potrebno je uraditi kompjutersku pripremu za mašinski vez (program). Izrada programa za mašinski vez počinje unošenjem željenog motiva u savremene kompjuterske programe najnovije generacije (Wilcom, Tajima by Pulse itd.) gde se do detalja kontroliše svaki ubod te na taj način izvlači  maksimum iz svakog motiva. Cena veza zavisi od broja uboda. Gustina veza, veličina aplikacije i količina artikala koje treba izvesti utiču na određivanje konačne cene. Aplikacije mogu da se vezu direktno na tekstilne ili artikle od kože, takođe mogu da se rade amblemi ili aplikacije koje se naknadno našivaju ili lepe na majice, dresove, trenerke, košulje ili radna odela.

Vez na šeširu

Vez na šeširu

Mašine za vez su sve savremenije brže i preciznije pa samim tim je i vez sve kvalitetniji.

 

 

Mašinski vez na tekstilu veoma dobro poznaju proizvodjači garderobe, a najčešće ga koriste za apliciranje na majicama, kapama, kačketima, polo majicama, duksevima, jaknama, radnim uniformama, rančevima i drugim tekstilnim predmetima. Vez kao finalni proizvod isključivo zavisi od umeća i kreativnosti  dizajnera.

zakard tkanje grbovi i amblemi

Žakard tkanje grbovi i amblemi